Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

 

Kemijärvi - napapiirin pohjoinen helmi

Kemijärven kaupunkikeskus sijaitsee noin kolmekymmentä kilometriä napapiirin pohjoispuolella. Kemijärvellä on asukkaita noin 8500. Salcompin elektroniikkatehtaan ja Stora Enson sellutehtaan lakkautusten jälkeen tärkeimpiä elinkeinoja ovat palvelut ja matkailu, poronhoito sekä perinteiset maa- ja metsätalouselinkeinot.

Kylien verkostoihin ja matkailukeskusten palveluihin tukeutuvalle matkailulle ja loma-asutukselle seutu tarjoaakin erinomaiset edellytykset. Suomu ja osittain Pelkosenniemen puolella sijaitseva Pyhätunturin matkailukeskus kansallispuistoineen ovat Kemijärven tunnetuimmat matkailukohteet. Myös Kemijärven järviristeilyt, mahdollisuudet vesiretkeilyyn sekä  Kemijokivarren idylliset kylät palveluineen houkuttelevat matkailijoita. Yöttömän yön soutu on Suomen pohjoisin soututapahtuma.

Järvenä Kemijärvi on Suomen 19. suurin järvi, jonka vedenkorkeutta Kemijoki Oy säännöstelee Seitakorvan voimalaitoksen välityksellä. Kemijärven vesi on nykyisin hyvälaatuista ja järvestä nousee jopa muikkua.

Suosittu televisiosarja "Taivaan tulet" sijoittuu Kemijärven upeisiin maisemiin - näyttelijä ja ohjaaja Kari Väänänen on tunnetuimpia kemijärveläisiä (murteella kemijärvisiä) julkkiksia.