Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

 

Pohjoinen napapiiri:

 kesän valoisia öitä,

talven kaamosta ja revontulien leiskuntaa

 

Kemijärven poikki kulkee pohjoinen napapiiri (engl. arctic circle). Wikipediaa mukaillen:

Napapiirit ovat maapallolla ne leveyspiirit, joiden kulmaetäisyys maapallon pohjois- tai etelänavasta on sama kuin Maan akselin kaltevuus.

Ne ovat kauimpana navoista sijaitsevat leveyspiirit, joilta katsottuna Auringon keskipiste on kerran vuodessa, kesäpäivänseisauksena, horisontin yläpuolella ympäri vuorokauden. Talvipäivänseisauksena Auringon keskipiste pysyy horisontin alapuolella ympäri vuorokauden.

Pohjoisen napapiirin sijainti vuonna 2000 oli 66° 33′ 39″ (tai desimaalilukuna 66,56083°) pohjoista leveyttä.

Vaikka napapiirin sijainti onkin merkitty karttoihin kiinteästi, liikkuu napapiiri todellisuudessa joitain kilometrejä maapallon akselin huojumisen vuoksi (prekessio).

Lapin kuuluisina yöttöminä öinä aurinko ei laske napapiirin pohjoispuolella lainkaan – mitä pohjoisempi sijainti, sitä useammat (kymmenet) vuorokaudet vaihtuvat auringon laskematta vuorokausien välillä.

Teoriassa juuri napapiiri olisi sen alueen rajana, jossa auringon keskipiste pysyy yhtenä päivänä vuodessa horisontin yläpuolella koko vuorokauden. Käytännössä auringon suuri koko ja valon taipuminen ilmakehässä saavat aikaan sen, että ainakin auringon yläreuna näkyy noin yhden leveysasteen verran napapiirin eteläpuolella (Suomessa Kemin tienoilla). Kemijärvellä aurinko ei laske lainkaan noin pariin viikkoon – ennen ja jälkeen täysin yöttömien öiden jaksoa öiden valoisa hämäräkin luo omaa viehätystään kesäöiden ihailijoille.

Talvella kaamosaikana aurinko pysyy piilossa horisontin alapuolella - mitä pohjoisemmaksi mennään, sitä aikaisemmin kaamos alkaa ja sitä pidempi on kaamosaika. Kaamoksen eteläraja on suunnilleen yhden leveysasteen verran napapiirin pohjoispuolella (Suomessa Sodankylän tienoilla).

Talvipäivänseisauksena – jonain päivänä 20. - 22. joulukuuta - on vuoden lyhin päivä. Talven pitkinä öinä Kemijärven seudulla onkin hyvät mahdollisuudet ihailla revontulia. Jo uudenvuodenpäivänä aurinko näyttäytyy juuri ja juuri horisontin yläpuolella, mistä kesän odotus alkaa.

 

18.03.2013 YLE Uutiset

Revontuliturismi kukoistaa Lapissa


 

Ei kiitos teolliselle tuulivoiman rakentamiselle

pohjoisen napapiirin järvi- ja tunturimaisemiin

 

Lapin kesän yötön yö on monelle matkailijalle suuri ihmetyksen aihe ja matkailuvalttina vertaansa vailla. Suunnitteilla olevat tuulivoimalat turmelisivat napapiirin käytön Kemijärven matkailuvalttina – etenkin Ailangan-Askan tunturialueelle suunnitteilla olevat tuulivoimalat sijoittuisivat täsmälleen pohjoisen napapiirin kohdalle!

Kemijärven rantamaisemiin suunnitellut tuulivoimalat näkyisivät ja niiden järvenselkiä pitkin kantautuva melu kuuluisi niin pahasti Kemijärvelle, että alueen virkistyskäytöllä ja järvimatkailulla ei olisi enää mitään edellytyksiä.

Lähes 200 metriä korkeiden, tunturien ja vaarojen päällä sijaitsevien tuulivoimaloiden varjojen välkkymisongelman säde ulottuisi napapiirin olosuhteissa hyvin paljon laajemmalle kuin esimerkiksi merenpinnan tasolle rakennettujen voimaloiden varjojen välkkymisongelma! Aurinko paistaa kesäaikana usein täydellä terällä läpi vuorokauden, ja kulkee myös osan vuorokaudesta "matalalla horisontissa". Muina vuodenaikoina aurinko "kulkee matalalla horisontissa" pitkiäkin aikoja vuorokaudessa. Varjojen välkkyminen ulottuisi erittäin pitkälle lukuisia tunteja vuorokaudessa, olipa sitten kesä tai muu vuodenaika. Asutukselle haitat varjojen välkkymisestä olisivat aivan toista mittaluokkaa kuin eteläisimmillä leveysasteilla.  
 

 

 

©2019 Pro Kemijärvi - Kemijärven vesistön ja tunturien puolesta - suntuubi.com